
Varşova Türk Filmleri Haftası ve Marketi
Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği Varşova Türk Filmleri Haftası ve Marketi, 24-30 Mayıs 2012 tarihleri arasında Varşova’da yapılacak. Yeni Türk Sineması’nın ödüllü örneklerinin gösterileceği etkinlik kapsamında ayrıca, Türkiyeli yapımcılarla Polonya sinema sektörünün ileri gelenlerinin buluşacağı Film Marketi düzenlenecek.
Ulusal ve uluslararası boyutta, kültürel ve sanatsal etkinlikler gerçekleştirmek amacıyla kurulan Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla ve Gülermak A.Ş, Türk Hava Yolları, Yenigün İnşaat, TRT Türk, T. C. Dışişleri Bakanlığı, Polonya-Türkiye İşadamları Derneği ve Denk Sinema’nın destekleriyle yürüttüğü Varşova Türk Filmleri Haftası ve Marketi, 24-30 Mayıs 2012 tarihleri arasında Varşova’da yapılacak.
Türkiyeli ve Polonyalı yapımcılar buluşuyor
Yeni Türk Sineması’nın önemli örneklerinin gösterileceği etkinlik kapsamında ayrıca, Türkiyeli yapımcılarla Polonya sinema sektörünün ileri gelenlerinin biraraya geleceği bir market düzenlenecek. Polonya’nın sinema ve televizyon film alıcıları ile Türk sinemasının profesyonellerinin buluşacağı bu markette, son bir yılın Türk filmleri Polonyalı dağıtımcılarla buluşacak.
Açılış Filmi: Lal Gece
Varşova’nın en önemli sinemalarından biri sayılan Kino Muranow’da gerçekleştirilecek Film Haftası’nın açılış filmi, Reis Çelik’in yönettiği Lal Gece (2012) olacak. Berlin Film Festivali’nin ‘Generation’ bölümünden ‘Kristal Ayı’ ödülünü alan, Türkiye-Almanya Film Festivali’nde En İyi Film dahil olmak üzere kadın ve erkek oyuncu dallarında ödül kazanan film, erken yaşta evlendirilen kız çocukların dramını anlatıyor. Çelik’in gerçek bir hikayeden yola çıkarak çektiği Lal Gece, “çocuk gelin” dramını oldukça farklı bir bakış açısıyla perdeye aktarıyor.
Yeni Türk Sineması’nın ödüllü filmleri Kino Muranow’da
Film Haftası kapsamında ayrıca; Başka Dilde Aşk, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, Entelköy Efeköy’e Karşı, Geriye Kalan, Kıskanmak, Kosmos, Nar, Nokta ve Uzak İhtimal adlı filmler de gösterilecek.
Yönetmeni İlksen Başarır’ın “kendi küçük kutuları içinde yaşayan insanların değişimini ve değişimi sağlayacak en önemli şeyin sevgi ve güven olduğunu anlatıyor” sözleriyle tanımladığı Başka Dilde Aşk (2010), işitme engelli Onur’la bir çağrı merkezinde çalışan Zeynep’in sessizlikle başlayan ilişkilerinin bir süre sonra sınava dönüşmesini anlatıyor ve yeni Türk sinemasının en başarılı aşk filmlerinden biri sayılıyor.
Kendine özgü absürt mizahıyla tanınan Onur Ünlü’nün, tanınmış oyuncuları bir araya getirdiği son filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (2011) eğlenceli bir kara komedi. Anlık öfkeyle işlenen bir cinayet ve bunun aile içinde gizlenmesinin komik hikayesinin anlatıldığı film, Adana Film Festivali’nde En İyi Film seçilmişti.
Yüksel Aksu’nun Ankara Film Festivali’nde En İyi Film seçilen filmi Entelköy Efeköy’e Karşı (2011), bir grup ekolojist aktivistin, mütevazı bir Ege köyüne yerleşmesini ve doğayla baş başa yaşamak için ekolojik bir köy kurmaya kalkışmaları sonucu ortaya çıkan komik olayları anlatan eğlenceli ve renkli bir komedi.
Film Haftası’nın bir diğer kadın yönetmeni Çiğdem Vitrinel, ilk kurmaca uzun filmi Geriye Kalan’da (2011) eşi tarafından aldatılan genç bir kadının düzenli ve mutlu görünen hayatının altüst oluşunu anlatıyor. Antalya Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan Vitrinel, Türk sinemasında çok sık yapılmayan bir şeyi yapıyor ve ‘öteki kadın’ın hikayesini tarafsız bir dille seyirciye sunuyor.
Türk sinemasının uluslararası alandaki önemli temsilcilerinden Zeki Demirkubuz’un Nahid Sırrı Örik’in aynı adlı romanından uyarlayarak yönettiği Kıskanmak (2009) ise, çirkin olan Seniha’nın güzel yengesi Mükerrem’e karşı hissettiği kıskançlık duygusu üzerine kurulu. Etkileyici bir dönem filmi de olan Kıskanmak, Antalya ve Adana film festivallerinden Nergis Öztürk’e Kadın Oyuncu Ödülü getirmişti.
Yeni Türk sinemasının en önde gelen isimlerinden Reha Erdem’in yönettiği Kosmos (2009) ise gerçek bir başyapıt. Erivan, Haifa ve Antalya film festivallerinde “En İyi Film” seçilen Kosmos, mucizeler yaratan bir hırsızın dağlardan taşlardan, ağlayarak ve sanki birilerinden kaçar gibi indiği kasabada boğulan bir çocuğu kurtarması ve kasabalılarca mucize yaratan insan olarak görülmesinin etkileyici hikayesini anlatıyor.
Uzun yıllar yazdığı başarılı senaryolarla tanınan ve 2001’de çektiği ilk kurmaca uzun filmi 9’den beri Türk sinemasının en üretken ve başarılı yönetmenlerinden biri olan Ümit Ünal’ın son filmi Nar (2011), bir kadının kendi adaletini aramasıyla başlayan gerilimli bir hikaye anlatıyor. Apayrı şeylere inanan dört kişiyi bir evin içinde, yarım gün gibi kısa bir sürede adalet ve kendilerine yarattıkları inanç dünyaları konusunda ciddi bir sorguya tabi tutan film, Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.
Usta yönetmen Derviş Zaim’in yönettiği Nokta (2008), geleneksel el sanatlarını temel alarak Cenneti Bekerken’le başladığı ve Gölgeler ve Suretler ile tamamladığı üçlemesinin ikinci halkası. Montpellier, Kahire, İstanbul gibi pek çok festivalden ödül toplayan film, işlediği bir suç yüzünden çektiği azaptan kurtulmaya çalışan bir adamın hikayesine odaklanıyor.
Mahmut Fazıl Coşkun’un yönettiği Uzak İhtimal (2008) ise, İstanbul Galata’da bir camide müezzinlik yapan Musa’nın yanıbaşındaki dairede oturan rahibe Clara’ya olan aşkının hikayesi… Rotterdam’da “En İyi Film” seçilen, Fajr’da sanat yönetmenliği, İstanbul’da yönetmen, senaryo ve erkek oyuncu dallarında ödüller toplayan Uzak İhtimal, İstanbul’un farklı inanç atmosferlerini, kendine özgü mekanlarını ve değişik insan tiplerini beyaz perdeye taşıyan, bir şehrin içinde büyüyen aşk ve hüznün filmi.
En iyi belgeseller ve kısalar
Etkinlik kapsamında ayrıca, Türk sinemasının son dönemdeki önemli kısa ve belgesel filmlerinden yapılmış özel bir seçki de gösterilecek.
Doğa Kılcıoğlu’nun evlilik programlarının kamera arkasını anlattığı filmi Kamerayla İzdivaç (2010) ve Melisa Önel’in Antalya’da “En İyi İlk Belgesel” seçilen filmi Ben Ve Nuri Bala (2009), Türk Filmleri Haftası’nın belgesel filmleri…
Türk sinemasının son bir yıldaki en iyi kısalarını bir araya getiren Hisar Kısa Film Seçkisi’ni ise kısa film tutkunlarının kaçırmaması gerekiyor. Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin hazırladığı Seçki, ulusal arenada boy gösteren başarılı kısa filmleri ve belgeselleri yurtdışına taşıyarak uluslararası alanda tanıtılmalarını ve izlenmelerini sağlamak amacıyla 2005’ten bu yana yapılmakta ve sinema dünyasının önde gelen isimleri tarafından belirlenmekte.
Sinemamız konuşulacak
Varşova Türk Filmleri Haftası’na Lal Gece’nin yönetmeni Reis Çelik, Kıskanmak filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz ve oyuncusu Serhat Tutumluer, Başka Dilde Aşk’ın oyuncularından Lale Mansur; Market’e ise yapımcılar Muharrem Gülmez ve Türker Korkmaz konuk olarak katılacak. Ayrıca gazeteci, yazar Çiğdem Anad ile Altyazı sinema dergisinden Senem Aytaç etkinliği izlemek için Varşova’da bulunacak.
Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği
Sanatın “evrenselliği” ve tüm dünyanın “ortak dili” oluşundan yola çıkılarak kurulan Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği (BFKS), sanatın her alanında üretim yapmak, eğitimler düzenlemek, yurt içi ve yurt dışında kültürel ve sanatsal faaliyetler organize etmek, ülkemizin sanatını kültürünü yaymak, tanıtmak ve yurt dışında temsil etmek amacıyla kuruldu. İrfan Demirkol’un başkanlığını yaptığı ve uzun yıllardır başta sinema, fotoğraf, edebiyat olmak üzere sanatın çeşitli kollarında çalışan, üreten, farklı bakış açılarına sahip kişiler tarafından kurulan BFKS, çalışmalarını Ankara merkezli yürütmektedir.